Saturday 17 November 2012

တြဲဖက္၍ မစားသင့္ေသာ အစားအစာမ်ား

ဆရာဝန္ေတြက သေဘာတူထားတာေတြ ဟုတ္ခ်င္မွ ဟုတ္ပါမယ္။ ျမန္မာေတြစားသံုးၾကတဲ့ အစားအစာေတြကို ေလ့လာမႈေတြ၊ သုေတသနေတြ အလြန္အားနည္းေနေသးလို႔၊ သတိသမၸဇဥ္ ဆင္ျခင္ျပီး စားသံုးသင့္ၾကပါတယ္။

ကကတစ္ ႏွင့္ကာဟင္း

ကုန္းေက်း ႏွင့္ ပုစြန္
ကန္႔ခ်ဳပ္နီ ႏွင့္ ေသရည္ေသရက္အမ်ဳိးမ်ဳိး
ကြၽဲေခါင္းသီး ႏွင့္ အခ်ဥ္အမ်ဳိးမ်ဳိး (သံပရာသီး)
ကြၽဲေခါင္းသီး ႏွင့္ လက္ဖက္
ေၾကးခြက္ ႏွင့္ အခ်ဥ္အမ်ဳိးမ်ဳိး
ကုန္းငွက္သား ႏွင့္ ၾကက္ဆူဆီ
ကန္စြန္းျမစ္ ႏွင့္ ႏွမ္းမႈန္႔
ၾကာစြယ္ ႏွင့္ ဝက္သား
ၾကက္ဆူဆီ ႏွင့္ ခါသား
ၾကက္ဆူသီး ႏွင့္ ငွက္သား
ေကာက္ညွင္း ႏွင့္ ေရငန္သီး
ကတိုး ႏွင့္ သရက္သီး
ၾကံတင္လဲ ႏွင့္ ႏွမ္းမႈန္႔ဆုပ္
ကင္းပံုရြက္/သီး ႏွင့္ ႏွမ္းဆီ
ကင္းပိတ္ရြက္ ႏွင့္ ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္ ႏွမ္းဆီ
ၾကာပဒုမၼာေစ့ ႏွင့္ ငွက္ေတာ္သား
ေက်ာက္ဖရုံ ႏွင့္ အိုးမဲ
ေၾကာင္လွ်ာသီး ႏွင့္ ငါးေသတၱာ
ေၾကာင္လွ်ာသီး ႏွင့္ ၾကက္သား
ေက်းသား ႏွင့္ ဘူးသီး
ကြၽဲသား ႏွင့္ ၾကာစြယ္ၾကာဥ
ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ ႏိူ႔ရည္
ၾကံ့သား ႏွင့္ ငါးခူ၊ ငါးဒန္
ၾကက္သား ႏွင့္ အင္ဖူး
ၾကက္ဟင္းခါးသီး ႏွင့္ မႈိ
ၾကက္ဟင္းခါးသီး ႏွင့္ ၾကက္သား

ကိုင္းဥ ႏွင့္ ပုဇြန္ခ်ဥ္
ၾကက္ဥ ႏွင့္ ခံသီး
ၾကက္ဥ ႏွင့္ တမာရြက္၊ တမာဖူး
ခ်င္း ႏွင့္ သေဘၤာသီး၊ သေဘၤာပြင့္
ေခ်ာကလက္ ႏွင့္ ေစာင္းလ်ား
ေခ်ာကလက္ ႏွင့္ ပဲျမစ္
ခ်ဳိခ်ဥ္ ႏွင့္ ပဲငါးပိ
ခ်ဥ္ဆီ ႏွင့္ ေထာပတ္
ခရမ္းပိမ့္သိီး ႏွင့္ ႏိူ႔ရည္
ခရု ႏွင့္ အမဲသား
ခိုသား ႏွင့္ ခ်င္းစိမ္း
ခိုသား ႏွင့္ ေျခေလးေခ်ာင္းသား
ခိုသား ႏွင့္ မုန္ညင္းဆီ
ခံသီး ႏွင့္ ငရုတ္ေကာင္း
ခံသီး ႏွင့္ နို႔ရည္
ခ်ီးသီး ႏွင့္ နို႔ရည္
ခံသီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံဥ
ခ်ိဳခ်ဥ္သၾကားလံုး ႏွင့္ စိမ္းစားဥ
ေဂြးရြက္ ႏွင့္ နို႔ရည္
ေဂြးသီး ႏွင့္ အာတာလြတ္ဥ
ေဂြးသီး ႏွင့္ နို႔ေအးေခ်ာင္း
ေဂြးသီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံဥ
ဂ်ယ္လီ ႏွင့္ ေကာ္ဖီ
င႐ုပ္ေကာင္း ႏွင့္ ခံသီး
ေငြ ႏွင့္ ရွိန္းခို
ငါးခ်က္ေသာအိုး ႏွင့္ ပိတ္ခ်င္းရြက္
ငါးဆီ ႏွင့္ ပိတ္ခ်င္းရြက္
ငွက္ေပ်ာသီး ႏွင့္ မိႈ
ငါးရံ့သား ႏွင့္ ေပြးသား
ငံုးသား ႏွင့္ ေစာင္းလ်ား
ငံုးသား နင့္ ခိုသား
ငွက္သား ႏွင့္ ၾကက္ဆူဆီ
ငါးပူတင္းဥမ်ား
ငွက္ေပ်ာသီး စားျပီေရေအးေသာက္ျခင္း
စေတာ္ဘယ္ရီ ႏွင့္ သီးသီး
စားေတာ္ပဲ ႏွင့္ သီးသီး
စိန္ ႏွင့္ သံပရာသီး
စိမ္းစားဥ ႏွင့္ ေခ်ာကလက္
စိမ္းစားဥ ႏွင့္ ေရခဲေခ်ာင္း
စပါးၾကီးေျမြသား ႏွင့္ ေၾကာင္လွ်ာသီး
ေစာင္းလ်ားသီး ႏွင့္ ခိုသား
ေစာင္းလ်ားသီး ႏွင့္ ေရွာက္သီး
ေဆးေျခာက္ နင့္နႏြင္းရည္
ဆီ ႏွင့္ ဆီခဲစပ္တူ
ဆင္သမႏြယ္ရြက္ ႏွင့္ နို႔ရည္
ေဆာင္ေမခါးရြက္ ႏွင့္ နို႔ရည္
ဆိတ္ဖူး ႏွင့္ ငွက္ေပ်ာဖူး
ဆိတ္သား ႏွင့္ ကြၽဲသား
ဆတ္သား ႏွင့္ ဆူးပန္းရြက္
ဆတ္သား ႏွင့္ နို႔ရည္
ဆိတ္နို႔ ႏွင့္ ဆူးပန္းရြက္
ဆပ္ျပာ ႏွင့္ အုန္းရည္
ဆပ္ျပာ ႏွင့္ အခ်ဥ္မ်ဳိး
ဆိတ္နို႔ဆိတ္သား ႏွင့္ ငါးၾကီးဆီ
ေစာင္းလ်ားသီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံဥ
ဥာဏ္ရြက္ ႏွင့္ ေသရက္ အမ်ဳိးမ်ဳိး
တလည္းသီး ႏွင့္ နို႔ရည္
တလည္းသီး ႏွင့္ ပဲၾကီး
ေတာပဲရိုင္း ႏွင့္ နို႔
ေတာင္ပိႏၷဲသီး ႏွင့္ နို႔ရည္
ေတေဇာဘမ္း ႏွင့္ ခါခ်ဥ္ေကာင္ ကိုက္သည္ ကိုမလိမ္းရ၊
ထေနာင္းရြက္ ႏွင့္ မန္က်ည္းသီးမွည့္
ထံုး ႏွင့္ ျမင္းသား
ထန္းလ်က္ ႏွင့္ နလင္ေက်ာ္
ထန္းလ်က္ ႏွင့္ သေျပသီး
ထန္းရည္ခ်ဳိ ႏွင့္ ဝက္သား
ထန္းသီး ႏွင့္ ႏုိ႔မ်ဳိး ခ်ဥ္
ထန္းလ်က္ ႏွင့္ သေျပသီး
ေထာပတ္ ႏွင့္ ေၾကးခြက္
ေထာပတ္ ႏွင့္ ဆီခဲအမ်ဳိးမ်ဳိး
ထံုးေရတို႔တြင္ ျဖစ္ေသာငါး လိပ္အစရွိသည္ ႏွင့္ နို႔ရည္
ထန္းရည္ကိုငွက္ ေပ်ာသီး စားျပီး ေသာက္ျခင္း
ထန္းသီးကိုငွက္ေပ်ာ သီးစားျပီး စားျခင္း
ဒန္႔သလြန္ရြက္ ႏွင့္ နို႔ရည္
ဒန္႔သလြန္သီး ႏွင့္ ကေလာဥ
ဒိန္ခ်ဥ္ ႏွင့္ ထန္းသီးမုန္႔
ဒုတၱာ ႏွင့္ အခ်ဥ္မ်ိဳး
ဒူးရင္းသီး ႏွင့္ ရွိန္းခို
ေဒါင္းသား ႏွင့္ နို႔ခ်ဥ္
ေဒါင္းသား ႏွင့္ ပီေလာပီနံ
နလင္ေၾကာ္ ႏွင့္ ထန္းလ်က္
နလင္ေၾကာ္ ႏွင့္ အခ်ဥ္
နို႔ခဲပ်က္ ႏွင့္ ပဲဒလက္
နို႔မ်ဳိး ႏွင့္ ဆား
ႏို႔မ်ဳိး ခ်ဥ္ ႏွင့္ ပီေလာပီနံဥ
နို႔စိမ္း ႏွင့္ အခ်ဥ္မ်ဳိး
ႏို႔ရည္ နင့္ ေစာင္းလ်ားသီး
ႏို႔ရည္ ႏွင့္ ကုလားပဲ
နို႔ေအးေခ်ာင္း ႏွင့္ သခြားသီး
ႏို႔ေအးေခ်ာင္း ႏွင့္ ဘူးသီး
ႏွမ္းမႈန္႔ဆုပ္ ႏွင့္ တလည္းသီး
ပတဲေကာ ႏွင့္ သံပရာသီး
ပဒုမၼာၾကာရြက္ႏု ႏွင့္ ပ်ားရည္
ပရုတ္ဆီ ႏွင့္ ကရင္နီေကာင္ကိုက္သည့္ေနရာကို မလိမ္းပါႏွင့္
ပဲၾကီး ႏွင့္ မုန္လာ
ပဲဒလက္ေစ့ ႏွင့္ ဆူးပန္း
ပဲလင္းေျမြသီး ႏွင့္ လင္းေျမြသား
ပဲဒလက္ေစ့ နင့္ဆိတ္သား
ပဲစိမ္းစားဥ ႏွင့္ ခ်ဳိခ်ဥ္အမ်ဳိးမ်ဳိး
ပိႏၷဲသီး ႏွင့္ ပ်ားရည္
ပီေလာပီနံ ႏွင့္ ပ်ားရည္
ပီေလာပီနံ ႏွင့္ ေပအူ
ေပရည္ ႏွင့္ ငွက္သား
ပ်ားရည္ ႏွင့္ သကၤန္းဖြယ္ ငွက္သား
ပ်ားရည္ ႏွင့္ မိုးရည္
ပ်ားရည္ ႏွင့္ ကင္းပိတ္ရြက္
ပ်ားရည္ ႏွင့္ ရွားေစာင္း
ပ်ားရည္ ႏွင့္ ပိတ္ခ်င္းရြက္
ပုန္းရည္ ႏွင့္ ဗ်ဳိင္းေအာက္သား
ေျပာင္းသား ႏွင့္ နို႔ရည္
ပိုင္ရီတြန္ (Piriton) ႏွင့္ အရက္
ဖရဲသီး ႏွင့္ နို႔မ်ဳိး
ဖရဲသီး ႏွင့္ ဘဲဥ
ဖားသား ႏွင့္ မိႈ
ဖြတ္သား ႏွင့္ ၾကက္ဆူဆီ
ေဖာင္စီးဂဏန္း ႏွင့္ မိႈ
ဖန္ခါးသီး ႏွင့္ ပုဒမၼာၾကာရြက္
ဖန္ခါးသီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံဥ
ဗံုလံုသီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံ
ဗ်ဳိင္းသား ႏွင့္ ဝက္ဆီ
ဗ်ဳိင္းေအာက္သား ႏွင့္ ဝက္ဆီ
ဗ်ဳိင္းႏွမ္းႏွင္ ေသရည္
ဘူးသီး ႏွင့္ ၾကက္တူေရြးသား
ဘာစပရိုေဆးျပား ႏွင့္ သံပရာသီး
ဘာမီတြန္ Burmeton ေဆးျပား ႏွင့္ ထန္းလ်က္ခဲ
ဘာမီတြန္ Burmeton ႏွင့္ Tiffy တစ္ဖီအစိမ္းေရာင္ ကတ္
ဘီလံုးငွက္သား ႏွင့္ကက္ဆူဆီ
ဘာစပရို Buspro ေဆးျပားကို အစာခံမရွိဘဲမေသာက္ရ၊
မဲနယ္အိုး ႏွင့္ သားငါး
မဲဇလီဖူးရြက္ ႏွင့္ လက္ဖက္သုပ္
မိေခ်ာင္းသား ႏွင့္ နႏြင္း
မန္က်ည္းသီး ႏွင့္ ႏို႔ရည္
မင္းကြတ္သီး ႏွင့္ သၾကား
မတ္ပဲ ႏွင့္ တင္လဲ
မတ္ပဲ ႏွင့္ မုန္လာ
မုန္ညွင္းဆီ ႏွင့္ သကၤန္းဖြက္ငွက္
မုန္လာျမစ္ ႏွုင့္ပ်ားရည္
မုန္လာ ႏွုင့္ မတ္ပဲ
မိႈ ႏွင့္ ရွားေစာင္း
ေျမပဲဆန္ ႏွင့္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး
ေျမဇာဥ ႏွင့္ သစ္ၾကားသီး
ေမ်ာက္တည္သီး ႏွင့္ နို႔ရည္
ေျမြသား ႏွင့္ ငါးရံသား
ျမန္မာလ်က္ဆား ႏွင့္ သြားတိုက္ေဆး
မင္းခြာရြက္ ႏွင့္ သခြားသီး
မက္ထရိုနီဒါေဇာ (Meronidazole) ႏွင့္ အရက္
ယုန္သား ႏွင့္ မိႈ
ရာဘာခ်ဥ္ ႏွင့္ ဆိတ္သား
ရွာလကာခ်ဥ္ ႏွင့္ ပီေလာပီနံ
ရိုးနီပီေလာပီနံ ႏွင့္ အခ်ဥ္မ်ဳိး
ေရခဲသုပ္ ႏွင့္ ခ်င္းသုပ္
ေရငန္သီး ႏွင့္ လက္ဖက္
ရွားေစာင္းခ်ဥ္ ႏွင့္ အမဲသား
ရွားေစာင္း ႏွင့္ ကုလားဗရာေၾကာ္
ေရွာက္သီး ႏွင့္ ေစာင္းလ်ားသီး
ေရွာက္သီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံ
ေရွာက္သီး ႏွင့္ ပဲစိမ္းစားဥ
ေရွာက္သီး ႏွင့္ ခိုသား
ေရွာက္သီး ႏွင့္ နို့ရည္
ဝက္သားခ်ဥ္ ႏွင့္ မဲနယ္အိုး
ဝက္သား ႏွင့္ ဒိန္ခ်ဥ္
ဝက္သား ႏွင့္ ႏြားႏို႔
ဝမ္းဘဲဥ ႏွင့္ ဖရဲသီး
ဝမ္းဘဲဥ ႏွင့္ ေပသီးေပရည္
ဝါေစ့/ ဝါဆီ ႏွင့္ သမင္သား
ဝါးမွ်စ္ ႏွင့္ အင္ဥ
သမုန္းျမစ္ ႏွင့္ အခ်ဥ္ခ်က္ေသာအိုး
သမုန္းရြက္ ႏွင့္ ငါးခ်က္ေသာအိုး
သၾကားျပာ ႏွင့္ ပ်ားရည္
သမင္သား ႏွင့္ ဝါရြက္
သေျပသီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံ
သံပရာသီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံ
သံပရာသီး ႏွင့္ နို႔ရည္
သံပရာသီး ႏွင့္ စိမ္းစားဥ
သားငါးအဆီ ႏွင့္ ေထာပတ္
သားငါးတို၏အဆီ ႏွင့္ ခ်ဥ္ဆီ
သားမ်ဳိးဟင္း ႏွင့္ ႏွမ္းမႈန္႔
ေသရက္မ်ဳိး ႏွင့္ သမုန္း ဧကရာဧ္
ေသရည္ေသရက္ ႏွင့္ ႏွမ္းမႈန္႔ဆုပ္
ေသရက္မ်ဳိး ႏွင့္ ပိတ္ခ်င္းရြက္
ေသရည္ ႏွင့္ ဗ်ဳိင္းေအာက္သား
ေသရည္ေသရက္ ႏွင့္ ႏို႔အမ်ဳိးမ်ိဳး
သစ္ၾကားသီး ႏွင့္ ဝက္ေျမဇာဥ
သည္းေျခ ႏွင့္ သားဟင္းမ်ဳိး
ဟင္းငန္ရြက္ ႏွင့္ ႏွမ္းဖတ္
ဟစ္တမင္း (Histamine) ႏွင့္ အရက္
အင္ဥ ႏွင့္ ေျပာင္းဆန္
အမဲသားခ်ဥ္ ႏွင့္ မဲနယ္အိုး
အရက္ ႏွင့္ ဘိန္း
အရက္ ႏွင့္ Burmeton ဘာမီတြန္
အခ်ဥ္မ်ဳိး ႏွင့္ နို႔မ်ဳိး
အိမ္ဆီးခ်ဳိ ႏွင့္ နို့ရည္
အုန္းသီး ႏွင့္ နိုရည္
အုန္းရည္ ႏွင့္ ပ်ားရည္
အံုတံုဆံ ႏွင့္ ကေလာဥ
ဥသွ်စ္သီး ႏွင့္ ပ်ားရည္
ဥေဒါင္းသား ႏွင့္ ၾကက္ဆူဆီ
ဥမ်ဳိး ႏွင့္ ၾကက္ဆူဆီ
ဥသွ်စ္သီး ႏွင့္ ကင္းပိတ္ရြက္
ၾသဇာသီး ႏွင့္ ပ်ားရည္

တြဲဖက္စားလွ်င္ ေသ ေစနိင္ေသာအစားအစာမ်ား
 
ၾကက္ဆူသီး + ငွက္သား = ေသ
ေက်းသား + ဘူးသီး = ေသ
ေၾကာင္လွ်ာသီး + ငါးေသတၲာ = ေသ
ေၾကာင္လွ်ာသီး + ပဲဒလက္ = ေသ
ေၾကာင္လွ်ာသီး + စပါးႀကီးေျမြ = ေသ
ကြ်ဲေကာသီးး + သံပရာသီး = ေသ
ကြ်ဲေခါင္းသီး + သံပရာသီး = ေသ
ကိုင္းဥ + ပုစြန္ခ်ဥ္ = ေသ
ေခ်ာကလက္ + ေစာင္းလ်ားသီး = ေသ
ေခ်ာကလက္ + ပဲျမစ္ = ေသ
ခိုသား + ခ်င္း = ေသ
ခိုသား + ဖရံုသီး = ေသ
ခ်င္း + သေဘၤာသီး = ေသ
ေဂြးသီး + အာတာလြတ္ = ေသ
ငွက္ေပ်ာသီး + ထန္းသီး = ေသ
တညင္းသီး + ရွိန္းခို = ေသ
ထန္းလ်က္ + နလင္ေက်ာ္ = ေသ
ထန္းလ်က္ + ၂၇ ပါးေဆး = ေသ
ႏုိ႔ဆီ + ကိုးပါးေဆး = ေသ
ႏြားႏို႔ + အခ်ဥ္အမ်ဳိးအမ်ိဳး = ေသ
ႏြားနို႔ + မွုိ = ေသ
နို႔ေအးေခ်ာင္း + ေဂြးသီး = ေသ
ပ်ားရည္ + ၾသဇာသီး = ေသ
ပ်ားရည္ + အုန္းသီး = ေသ
ပ်ားရည္ + ဥသွ်စ္သီး = ေသ
ပီေလာပီနံ + ပဲၾကားေလွာ္ = ေသ
ပီေလာပီနံ + မွ်စ္ခ်ဥ္ = ေသ
ပီေလာပီနံ + ေဒါင္းသား = ေသ
ပီေလာပီနံ + အခ်ဥ္အမ်ဳိးမ်ဴိး = ေသ
မင္းကြတ္သီး + သၾကား = ေသ
မိႈ + တညင္းသီး = ေသ
မိုင္လို + ပဲျမစ္ = ေသ
မိႈ + ဖားသား = ေသ
မိႈ + လယ္ကဏန္း = ေသ
မိႈ + ယုန္သား = ေသ
ေရခဲမုန္႔ + ခ်င္းသုပ္ = ေသ
ေရွာက္သီး + ႏြားနို႔၊ ႏို႔ရည္ = ေသ
လက္ဖက္ + ကြ်ဲေခါင္းသီး = ေသ
ဝက္သား + ထန္းရည္ခ်ဳိ = ေသ
ဝက္သား + ဗ်ဳိင္းသား = ေသ
ဝက္သား + ၾကာရိုးၾကာစြယ္ = ေသ
သေျပသီး + ထန္းလ်က္ = ေသ
သိုးသား + ေစာင္းလ်ားသီး = ေသ
အမဲသား + ခရု = ေသ
အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ + Pepsy ပက္ပစီ = ေသ


စိတ္ကူးေပ်ာ္ရာ မွ သိသမွ် ။



No comments:

Post a Comment