Wednesday 10 October 2012

ဘီစကစ္ မုန္႔ေတြရဲ႕ သမိုင္းကို သိပါ သလား ...?

ဘီစကစ္မုန္႔ မ်ားသည္ ရနံ႔တစ္မ်ိဳးထည့္ထားေသာ အပူေပး၊ မီးဖုတ္ထား သည့္ မုန္႔တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ အေမ ရိကန္ႏွင့္ကေနဒါႏိုင္ငံတြင္ "ဘီစကစ္" ဆိုသည္ မွာႏူးညံ့ေသွာခသညနဟုေခၚသည့္ေပါင္မုန္႔တစ္မ်ိဳးကိုေခၚ ၍ၿဗိတိသွ်အစဥ္အလာ "ဘီစကစ္" ကိုကြတ္ကီးcookie (သို႔မဟုတ္) ခရက္ကာ cracker ဟုေခၚသည္။
ၿဗိတိန္ႏွင့္ အိုင္ယာလန္တြင္ အတန္ငယ္ငန္ေသာ၊ခ်ိဳေသာ ဘီစကစ္မ်ားကို ခရက္ကာဟု ေခၚေလ့ရွိၿပီး ၄င္း တို႔မွာ ေခ်ာကလက္ဘီစကစ္၊ ခ်င္းဘီစကစ္ ginger biscuit၊ ႏို႔ ၾကက္ဥဘီစကစ္ fcustard creamမုန္႔ကဲ့သို႔ မုန္႔မ်ားျဖစ္သည္။ သမိုင္းအရ လြယ္ကူစြာသိုေလွာင္ရန္၊ တာရွည္အထားခံ၍ စားႏိုင္ရန္အတြက္ ေရွး ေခတ္ အီဂ်စ္ပင္လယ္ခရီးသြားမ်ားက dhourra cake ဟုေခၚေသာ ေျပာင္းမုန္႔ေျခာက္မ်ားသံုးစြဲေလ့ရွိၿပီး ေရာမသားတို႔၏ ဘီစကစ္မုန္႔မွာမာေက်ာၿပီး ေျခာက္ေသြ႕ကာ အခ်ိဳဓာတ္မပါေခ်။
ပထမဆံုးေသာ အနံ႔ အရသာပါေသာ ဘီစကစ္မွာ အာေမးနီးယန္းဘုန္းေတာ္ႀကီး ဂရီလိုရီဒီနီကိုလစ္က ဥေရာပသို႔ ေအဒီ ၉၉၂ ခုႏွစ္တြင္သယ္ယူလာခဲ့ေသာခ်င္းေပါင္မုန္႔ေျခာက္ေခၚ ginger bread
ပင္ျဖစ္သည္ဟုဆိုသည္။ထိုမွစ၍ ရာစုႏွစ္မ်ား စြာၾကာၿပီး ၁၅ရာစု၁၄၄၄ခုႏွစ္တြင္ဆြီဒင္မယ္သီလရွင္မ်ားသည္ခ်င္းေပါင္မုန္႔ေျခာက္မ်ားကို စတင္ျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ်လာၿပီး ၁၈ ရာစုတြင္ ထိုသို႔ ေရာင္းခ်မႈဓေလ့ထြန္းကားလာသည္။ ၿဗိတိသွ် ဘီစကစ္ ကုမၸဏီမ်ားျဖစ္ေသာ Carrs, Huntley & Palmer ႏွင့္ Crawfords တို႔မွာလည္း ၁၈၅၀ ျပည့္ႏွစ္တြင္စတင္ တည္ေထာင္ကာ ဘီစကစ္မ်ား ေရာင္းခ်လာၾကသည္။ ယေန႔ေခတ္ကာလတြင္မူ ဘီစကစ္မုန္႔မ်ားကို ရနံ႔ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ႏို႔၊ အသား၊ ခ်ိစ္တို႔ျဖင့္ကမၻာ့ေဒသအလိုက္စတိုင္လ္အမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္တီထြင္ျပဳလုပ္လာၾကသည္။ ဘီ စကစ္မ်ားမွာလည္း ႏိုင္ငံအလိုက္အမည္အမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္ ပံုစံရာေက်ာ္ခန္႔ရွိေနၾကၿပီျဖစ္သည္။


Yoyarlay မွ သိသမွ် ။

No comments:

Post a Comment